Welkom op de website van de Folklore Academie!

D’Academie is geen ‘studentenkring’ in de klassieke zin van het woord, maar een collectief dat waakt over de studentikoze tradities van de VUB over de kringgrenzen heen. Hoewel tradities en gebruiken in de studentikoziteit altijd hun vrije invulling moeten krijgen tracht D’Academie een kader te bieden waarin studentikoziteit mee kan evolueren met zijn tijd.

Onze prachtige studentikoze tradities verdienen die aandacht, want achter tal van ingebakken gewoontes en rituelen zit meestal een verhaal van vrijheid. Vrijheid van gedachten, de vrijheid van invulling van bepaalde begrippen. Het is aan de VUB folklorist om hier kritisch over na te denken en de schoonheid hiervan in een moderne context te plaatsen.

Op deze website kan men een bescheiden hoeveelheid aan informatie vinden omtrent de Folklore Academie, haar plaats binnen het Brussels studentenleven en andere achtergrondinformatie over studentikoziteit in het algemeen. Voor geïnteresseerden in het studentikoos erfgoed en de studententradities aan de VUB is dit een goede startplaats. Een meer uitgebreid fysiek archief kan ook op de VUB zelf in het Centrum der Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) worden teruggevonden.

Een wereld vol mogelijkheden ligt voor U open. Aanschouw hem zelf met kritische blik en voel U vrij om academisten aan te spreken over deze onderwerpen. Wie ze zoekt, zal ze vinden.

ABALAKALOT

VIV3 L3 G3US

 

Max Nijs
Consul Primus
2018-2019